A warm identity

Stade Vincent Pascucci

 

 

 

Barthélémy Griño Architectes

Situation

To the west of Paris, beyond the La Défense financial district, the city of Nanterre has been making a concerted effort to redevelop its abandoned industrial properties.

Bordered by a prison, an electrical plant and a highway, everything would seem to indicate a poor future for this former industrial flood plain, except that it is at this point, near the highway overpass, that a connection could best be made between the city and the Seine.

The main sporting activities are fooball, rugby and archery.

Two lines

The low-density occupation of the surrounding area necessitated a large-scale organisation of the site as a whole.

The project consists of two lines that delineate the landscape and incorporate the various programs. In the axis of the overpass, a walkway raised on top of an earth berm cuts along the edge of the site, attenuating the impact of the prison walls and offering a direct path to the Seine.

Grandstands

The two grandstands are set into its slope and the locker rooms and service spaces are located beneath.

A second line takes the form of an animated palisade that projects perpendicular to the base of the first and extends along the route of the highway. It forms an enclosure for the bow and arrow range as well as the custodian’s living quarters and storage space.

Warm identity

In a counterpoint to the harshness of the site, Douglas pine provides a warm unifying constructive identity to the project.

The palisade is clad with a traditional system of vertical struts, backed by boards when interior enclosure is necessary, and left open to form a screen around the bow-and-arrow range.

Materials

More structurally complex, the grandstand roofs are made up of a string of butterfly frames, hung out on a series of wooden masts and tied back by a succession of galvanised steel columns. Clad with clear polycarbonate, their regular bows form a luminous and perennial canopy.

We did this.

Project data

Architect

Barthélémy Griño Architectes
68 rue de la Folie Méricourt
F – 75011 Paris 

Client

Mairie de Nanterre

Project team

Landscape architect: Agence TER
Construction management: RFR

Physical address

Stade Vincent Pascucci
135 av de la Commune de Paris
F – 92000 Nanterre

Opening

2003

Photograph

Helene Binet
Bernard Taboureau
Philippe Ruault
Barthelemy-Grino-Architectes

Author

Barthélémy Griño Architectes

Design

Plans + Details

Contact

How can we be helpful?

Address
More Sports Media
Am Weitkamp 17
D-44795 Bochum

Phone
+49 234 5466 0374
+49 172 4736 332

Das können Sie öfter haben.

Hinterlassen Sie hier Ihre E-Mail-Adresse, und wir schicken Ihnen nicht allzu häufig Neues und Schönes aus der Welt der Sport- und Freizeitanlagen.

Vielen Dank!

Pin It on Pinterest

Share This

Durch die weitere Nutzung der Webseite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. By continuing to use the website, you agree to the use of cookies. Weitere Informationen/More information

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn du diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwendest oder auf "Akzeptieren" klickst, erklärst du sich damit einverstanden.

Schließen