Ludwig Weber School in Frankfurt

Together not alone

Ludwig Weber School promotes communication and openness – including thanks to good acoustics.

Ludwig Weber School is a fun place to learn.

A fun place for primary school pupils to learn: the new building of the Ludwig Weber School in Frankfurt’s Sindelfingen district (founded in 1973), which was designed by Behnisch, the Stuttgart architects, successfully combines a spacious interior with an exterior that does not appear outsized.

Apart from the distinctive design of the upper two floors, which rise in terraces above the ground floor, the new primary school building features an eye-catching wood-aluminium facade which is both attractive and inviting thanks to floor-to-ceiling window and large wooden elements. Moreover, the ensemble fits perfectly into its surroundings.

With a floor space of about 4,000 square metres, there is ample room for the approximately 200 students and their teachers to move around in the free-form, open school landscape, which stimulates open communication while also being easy to navigate.

All rooms have access to the surrounding terraces, which serve as escape routes and recreational spaces.

In accordance to the school mission “Together not alone”, the architects designed a school building that creates the basis for a vibrant school community with a diverse range of learning areas, open spaces and additional outdoor “green” classrooms.

The main entrance leads directly into the heart of the building. From the foyer, which is flooded with daylight through a large, round skylight, two interlocking staircases lead to the two upper floors, likewise airy and light-filled, each with four classrooms and group rooms.

All rooms have access to the surrounding terraces, which serve as escape routes and recreational spaces. The library and the IT department are located at the centre, close to the staircases.
From the school office and administrative rooms located on the first floor, teachers are also able to keep an eye on the entrance hall and the playground. On the second floor, there is a spacious terrace, which is used as a ‘green classroom’.

To satisfy the highest demands for optimal acoustics in the sports facilities and classrooms, Troldtekt acoustic panels were installed in the new school building.

As a special feature of Ludwig Weber School, the single-field sports hall, which is integrated into the building and flooded with natural light thanks to its large windows, can now be accessed directly from the foyer.

The ground floor also houses the canteen with a fully equipped kitchen. This area opens onto the 4000 m² playground, which offers plenty of space to romp, and play as well as sufficient room for retreating.

To satisfy the highest demands for optimal acoustics in the sports facilities and classrooms, Troldtekt acoustic panels were installed in the new school building. The acoustic panels are made entirely of the natural materials wood and cement and are thus not just highly effective in terms of sound absorption but also sustainable.
At the same time, the wood wool panels of Ludwig Weber School create a healthy indoor climate, provide effective fire protection, and fit the structure and design of the space perfectly.

A win for all.

Project data

Architect

Behnisch Architects
Rotebühlstraße 163A
D – 70197 Stuttgart

Client

Magistrat der Stadt Frankfurt am Main

Acoustic ceiling

Troldtekt GmbH
Friesenweg 4 · Haus 12
D – 22763 Hamburg

Physical address

Ludwig Weber School
Paul-Kirchhof-Platz 13
D – 65931 Frankfurt am Main

Opening

2020

Author

Dipl.-Ing. Architekt Olaf Wiechers
Büro für Architektur  +  Mediendienstleistungen
Klaus-Groth-Str. 1
D – 21629 Neu Wulmstorf

(Advertorial)

Photograph

David Matthiessen
Olaf Wiechers

© 

Plans

You may have more of this.

Social Media

Follow us!

Pin It on Pinterest

Share This