Let the sunshine in

Es Puig d'en Valls Sports Centre

OMCEA Arquitectura

Essence

The project of the Es Puig d’en Valls Sports Centre was conceived in two distinct phases. The first consisted of the covering of the two existing outdoor courts, the second was the design and realization of the enclosure of its perimeter.

During the realization of the first phase, MCEA Arquitectura received the brief for the design of the enclosure. The main design goal was to achieve an element of fusion between the interior and its broader setting, so as not to lose the essence of the outdoor space for the practice of sports, which had been used as such by teams from Es Puig d’en Valls for years.

Shades of colour

Indeed, it was during the implementation of the first phase of Es Puig d’en Valls Sports Centre that the architects discovered the intensity of the shades of colour that the sun projected onto the building from first light of dawn (due to the absence of obstacles to the east) until dusk. For this reason, the introduction of these fleeting tones of natural light into the newly defined space became a fundamental element of the project, giving continuity in time to the sporting essence of the existing space, which previously was completely open.

Six surfaces

To define the relationship of permanent change between the interior and exterior, MCEA Arquitectura worked with the building’s six surfaces: the ground, introducing a blue colour so evident in the Balearic landscape, the ceiling, of corrugated aluminium, with a reflective capacity providing a fusion of all elements in the development, and the four walls. The walls are materialized through the combination of blind panel walls and lattice walls of 24 cm, exposed white brick with sufficient permeability to allow for the compositional overlapping of two opposing facades and the introduction of the colours of the environment as part of the composition of each of these.

Facades

On the western facade, the lattice panels are aligned according to the horizontal line marked by the stream that runs alongside the building. The eastern facade breaks this linearity to allow for a reflection of the broken lines of the mountainous horizon beyond. The southern facade, which provides the main access, incorporates a lattice fabric in a continuous state of changing colours, and as such constitutes the most representative element of the whole plot. The material selected for the lattice (white open brick), as well as providing notable nuances of colour according to the sun’s position, these ranging from ochre at certain hours of the day to pure whites, allows for the inclusion of a 24cm thick wall which greatly inhibits the entry of water into the enclosure, even in adverse weather conditions.

A close relationship

As a result seeking a close relationship between interior and exterior, the building is able to take full advantage of the prevailing climatic conditions, in order to attain a system of ventilation and natural lighting, and which leads to a level of energy consumption close to zero.

PROJECT DATA

Architect

MCEA | Arquitectura
Avda. Teniente Montesinos, 8, Bajo. 30100
Murcia
Spanien

Client

City of Es Puig d’en Valls

Project team

Structure: QL Ingeniería
Surveying: María José González Vicente
Execution Management: José María López Llaquet
Building company: TECOPSA

Address

Es Puig D’en Valls.
Santa Eulària des Riu
Ibiza
Spain

Aerial view

Thank you, Google!

Opening

2017

Author

MCEA | Arquitectura

Photograph

David Frutos
Fotografía de Arquitectura

PHOTOGRAPHS

PLANS

VIDEOS

About

“More Sports. More Architecture.” offers architecture, buildings, products, ideas and trends for sports and leisure.
We’re behind this: More Sports Media, a PR agency specializing in architecture, sports and leisure. We offer you support in your public relations work and in all your publications: Copywriting, Designing, Publishing.
We know the industry. Give us a try.

Newsletter

Auch mal reinschauen?

Abonnieren Sie unseren Newsletter.

You have Successfully Subscribed!

Have a closer look?

Please join our mailing list.

You have Successfully Subscribed!

Durch die weitere Nutzung der Webseite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. By continuing to use the website, you agree to the use of cookies. Weitere Informationen/More information

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn du diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwendest oder auf "Akzeptieren" klickst, erklärst du sich damit einverstanden.

Schließen