Centre Court

Ayla Golf Academy & Clubhouse

Oppenheim Architecture

About

Ayla Golf Academy & Clubhouse is the new centre of Ayla Golf Club. Designed by the legendary Greg Norman, Ayla Golf Club boasts an 18-hole championship course and a nine-hole floodlit academy course. The new building was designed by Oppenheim Architecture.

Ayla Golf Academy & Clubhouse takes inspiration from the natural dunescapes and mountains of the surrounding desert as well as the architectural heritage of the ancient Bedouin.

The innovative and organic design of the building forms the iconic core of the Ayla Oasis mixed-use resort development.

Ayla Oasis

This 1,200 square meter building is part of the first phase of a 44 square kilometers leisure development currently under construction in Aqaba, Jordan. The development encompasses residential, hotel and commercial space, all centered around an 18-hole signature golf course.

The Clubhouse features retail, dining, bar/lounge, banquet, fitness, and spa components; while the Golf Academy includes retail, dining, and indoor/outdoor swing analysis studio components.

Architecture

The distinct architectural form of the Ayla Golf Academy & Clubhouse establishes a unique connection with nature by capturing the elemental, vibrant beauty of the rolling desert landscape.

A massive concrete shell drapes over the program areas, enveloping the interior and exterior walls of each volume. The curved shotcrete shell blends with the sand like dunes instead of having conventional walls and ceilings. Openings grant views towards the spectacular Aqaba Mountains in the background.

Corten steel perforated screen filters the light, similar to the traditional Arabic ‘’Mashrabiya’. Jordanian patterns inspired the triangular pattern of openings while the tones of the surrounding mountains are echoed in the colors of the shotcrete and the metals.

Realisation

The construction of the project is the result of a knowledge exchange program between the European office of Oppenheim Architecture and local workforce. Shotcrete pouring techniques were taught to workers in the first phases so that they could take ownership of the construction and obtain specialized skills.

A local artist also helped shape the building by applying a traditional pigmentation technique to the interior surfaces, granting a raw, unadorned look that stays true to its context and inspiration.

We did this.

Companies involved & Links

Architect

Oppenheim Architecture

Client

Ayla Oasis Development Company

Golf Consultant

Greg Norman

Physical address

Ayla Golf Club
Al Farouq Street
Al Nakheel Area
JOR – 77110 Aqaba

Project team

Chad Oppenheim, Beat Huesler
Aleksandra Melion, Anthony Cerasoli, Tom Mckeogh, Ana Guedes Lebre, Rasem Kamal

Photograph

Rory Gardiner

Author

Oppenheim Architecture

Opening

2018

Plans

Photos

Videos

Our Blog

Colourful play floors

Colourful play floors

Colourful play floors inspire imagination. For researchers and fairies. By Melos.

Our Newsletter

Pin It on Pinterest

Share This

Durch die weitere Nutzung der Webseite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. By continuing to use the website, you agree to the use of cookies. Weitere Informationen/More information

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn du diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwendest oder auf "Akzeptieren" klickst, erklärst du sich damit einverstanden.

Schließen