Ayla Golf Academy & Clubhouse

Like the dunes and the sand

This fascinating architectural form perfectly captures the elemental, living beauty of the hilly desert landscape.

The architects were obviously inspired by the dune landscapes and mountains of the surrounding desert as well as the architectural heritage of the Bedouins.

Ayla Golf Academy & Clubhouse is the new centre of Ayla Golf Club. Designed by the legendary Greg Norman, Ayla Golf Club boasts an 18-hole championship course and a nine-hole floodlit academy course. The new building was designed by Oppenheim Architecture.

Ayla Golf Academy & Clubhouse takes inspiration from the natural dunescapes and mountains of the surrounding desert as well as the architectural heritage of the ancient Bedouin.

The innovative and organic design of the building forms the iconic core of the Ayla Oasis mixed-use resort development.

Architect

Oppenheim Architecture
Miami & Basel

Chad Oppenheim, Beat Huesler
Aleksandra Melion, Anthony Cerasoli, Tom Mckeogh, Ana Guedes Lebre, Rasem Kamal

Client

Ayla Oasis Development Company

The curved concrete shell replaces conventional walls and ceilings – everything melts into the sand like the dunes.

The distinct architectural form of the Ayla Golf Academy & Clubhouse establishes a unique connection with nature by capturing the elemental, vibrant beauty of the rolling desert landscape.

A massive concrete shell drapes over the program areas, enveloping the interior and exterior walls of each volume. The curved shotcrete shell blends with the sand like dunes instead of having conventional walls and ceilings. Openings grant views towards the spectacular Aqaba Mountains in the background.

Corten steel perforated screen filters the light, similar to the traditional Arabic ‘’Mashrabiya’. Jordanian patterns inspired the triangular pattern of openings while the tones of the surrounding mountains are echoed in the colors of the shotcrete and the metals.

Address

Ayla Golf Club
Al Farouq Street
Al Nakheel Area
JOR – 77110 Aqaba

Opening

2018

A local artist helped design the building by applying a traditional pigmentation technique to the interior surfaces.

The construction of the project is the result of a knowledge exchange program between the European office of Oppenheim Architecture and local workforce.

Shotcrete pouring techniques were taught to workers in the first phases so that they could take ownership of the construction and obtain specialized skills.

A local artist also helped shape the building by applying a traditional pigmentation technique to the interior surfaces, granting a raw, unadorned look that stays true to its context and inspiration.

Photos

Rory Gardiner

Text

Oppenheim Architecture

Videos

Photos

You may have more of this.

Social Media

Follow us!

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner