Camp del Ferro Sports Centre in Barcelona

Undergrounding

URBAN DEVELOPMENT, GREAT DESIGN, BEST ENERGY BALANCES – AND THREE GREAT SPORTS HALLS.

Sagrera is attempting to create a new urban identity. The Camp del Ferro is supposed to help with this.

Given the large volume required by the functional brief (three sports courts) in relation to the limited dimensions of the site and the high urban density of the area, it was decided to semi-underground much of the sports complex. The meticulous design in section of the building ensures good lighting, natural ventilation, ease of access and safe evacuation even of the lower areas.

The decision to partially underground the volume not only reduces its visual impact, it also generates an open urban space that is ceded to the city. This space acts as a public foyer to accommodate occasional large influxes of visitors and users, with entrance via this concourse or plaza that is also the urban finishing touch to the widened street.

AIA

The different layouts of the brick façades bring different light into the interior – and give the building volume and texture.

The construction system is based largely on brick, deliberately revisiting the old factories, warehouses and workshops that are so numerous in the area. The construction and materiality of the building constitute its formal expression, its finish, with no added elements. The brick thereby has a high profile.

The low maintenance bare brick façades alternate empty and full, opaque, translucent and transparent parts, and masonry units of different formats and colours with the aim of lightening the whole, giving the built volume a texture, a grain, a vibrant pixelation, while also adapting to the different orientations.

We see brick lattice walls on exposed façades protect the courts from direct sunlight and possible glare, and, conversely, large glazed expanses in the lower part of the north-facing façade, opening up to the entrance concourse.

Two of the pitches are located in the basement, with the ancillary rooms and installations in between. The third sports hall occupies the upper floor.

The above ground volume of the building is finished off by a roof of gently curving, inverted vaults that is integrated into the context, somehow suggesting the order and presence of the roofs of neighbouring warehouses. This curved-line finish helps to lighten the volume of the complex and constitutes part of ist formal expression.

Inside, the layout of the brief is very clear. We see not just the superposition of the sports courts on different levels but also the arrangement of a central volume containing all the smaller scale elements (changing rooms, storage and services), communications (vertical and horizontal) and installations. This is a compact volume that separates the large-scale elements.

There are some good reasons that led to the LEED Gold certification of Camp del Ferro.

Further intrinsic, deliberate consequences of semi-undergrounding much of the complex are the direct gains obtained thanks to the increase of the complex’s thermal inertia by reducing its exposed surfaces.

The building’s energy efficiency begins with the volumetric approach of the design. Subsequently, a whole series of measures on a different scale (solar protection, cross ventilation, natural lighting and the use of renewable energies) reduces the energy needed for it to function, earning the centre LEED Gold certification.

Camp del Ferro offers all this: urban development, great design independence and quality, the best energy balances – and three great sports halls.

We did this.

Project data

 

Client

BIMSA – Barcelona d’Infraestructures Municipals

Address

Camp del Ferro
Plaça d’Albert Badia i Mur
ES – 08027 Barcelona

Opening

2020

Photograph

José Hevia
Simón García (arqa)

YOU MAY HAVE MORE OF THIS.

HOW CAN WE BE OF SERVICE TO YOU?

Contact

Adresse
More Sports Media
Am Weitkamp 17
D-44795 Bochum

Telefon
+49 234 5466 0374
+49 172 4736 332

Mail
contact@moresports.network

Das können Sie öfter haben.

Hinterlassen Sie hier Ihre E-Mail-Adresse, und wir schicken Ihnen nicht allzu häufig Neues und Schönes aus der Welt der Sport- und Freizeitanlagen.

Vielen Dank!

Pin It on Pinterest

Share This

Durch die weitere Nutzung der Webseite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. By continuing to use the website, you agree to the use of cookies. Weitere Informationen/More information

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn du diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwendest oder auf "Akzeptieren" klickst, erklärst du sich damit einverstanden.

Schließen